CASATORIA

Taina Căsătoriei (Nunta)

Nunta din Cana Galileii

Sfânta Taină a Nunții (căsătoria sau cununia)

Nunta (cununia sau căsătoria) este Sfânta Taină prin care un bărbat și o femeie, care s-au hotărât de bunăvoie să trăiască împreună toată viața și declară aceasta în fața preotului, primesc de la Dumnezeu, prin binecuvântarea Bisericii, harul care sfințește legătura dintre ei și le dă puterea duhovnicească de a întemeia o familie creștinească. Chiar din aceste cuvinte urmează, că nunta care se face fără binecuvântarea Bisericii, este o legătură fără garanții de trăinicie.
Căsătoria a fost așezată de Dumnezeu încă de la începutul omenirii, căci El a făcut-o pe Eva și adat-o lui Adam de soție, statornicind ca și mai departe oamenii să se căsătorească. Pe Adam și Eva, Dumnezeu i-a binecuvântat și le-a zis: ”Creșteți și vă înmulțiți; umpleți pământul și-l stăpâniți” (Facere 1, 28), Despre această legătură dintru început Mântuitorul zice: ” ce a unit Dumnezeu omul să nu despartă”. Mântuitorul a sfințit apoi nunta, căci cea dintâi arătare a Sa în public și cea dintâi minune a făcut-o la o nuntă, iar mai târziu a ridicat căsătoria la vrednicia de Sfântă Taină, rânduind săvârșirea căsătoriei numai între un singur bărbat și o singură femeie și ca cei căsătoriți să nu se poată despărți, decât în cazuri de vină grea a unuia dintre soți. Prin Sfânta Taină a Nunții se împărtășește harul dumnezeiesc celor ce se căsătoresc creștinește (Ioan 2, 1-11; Matei 19, 5-6).
Nunta, fiind unire sfântă, închipuiește unirea dintre Hristos și Biserică. Despre nuntă zice Sfântul Apostol Pavel: ”Taina aceasta este mare” (Efeseni 5, 32).
Cei care voiesc să se căsătorească trebuie să știe îndeosebi că urmează să încheie de bună voie o legătură sfântă și pentru toată viața, că sunt datori unul față de altul cu credință și cu dragoste, după pilda dragostei dintre Hristos și Biserică ” Bărbați, iubiți-vă femeile voastre, precum Hristos a iubit Biserica”(Efeseni 5, 25) și că sunt datori să facă din copiii lor buni credincioși ai Bisericii lui Hristos. Apoi înainte de nuntă, mirii trebuie să se spovedească și să se împărtășească, ca să primească în curăție deplină Sfânta Taină a Nunții.

sursa: ( ”Catehismul creștinului dreptcredincios”, Ed. Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, 2009; Arhim. Gherontie Ghenoiu ”Îndrumătorul bunului creștin”)

Pentru Sfânta Taină a Cununiei este necesar:

– mirii să fie căsătoriți civil
– Certificatul de căsătorie civilă
– mirii să fie creștini ortodocși
– două lumânări
– verighetele
– nașii să fie ortodocși și cununați religios (la biserică)
– să aducă puțin vin și câteva pișcoturi din care vor gusta mirii

Când nu se pot face nunți (căsătorii):
Conform poruncii a IX-a a Bisericii, exisă zile precise în care nu se fac nunți în timpul anului bisericesc, care se referă fie la zile de post, fie la marile praznice împărătești după cum urmează:

1. În cele patru posturi de peste an: Postul Peștelui, Postul Sfinților Apostoli, Postul Adormirii Maicii Domnului, Postul Crăciunului sau Nașterii Domnului (14noiembrie – 24 decembrie).
2. În toate zilele de miercuri și vineri din timpul anului bisericesc, fiind zile săptămânale de post.
3. În zilele de 14 septembrie (Înălțarea Sfintei Cruci), 29 august (Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul), prăznuite totdeauna cu post, indiferent de ziua din săptămână în care cade.
4. În săptămâna brânzei, adică cu șapte zile înainte de Postul Peștelui, numită și săptămâna albă, fiind socotită ca perioadă de pregătire pentru post.
5. În săptămâna Luminată, adică între Paști și săptămâna Tomii.
6. În Duminica Rusaliilor (Pogorârea Sfântului Duh).
7. În ajunul și în ziua tuturor praznicelor împărătești (praznice împărătești fiind considerate sărbătorile închinate Maicii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos).
8. Perioada cuprinsă între Crăciun și Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie).

Dacă se dorește programarea  căsătoriei în următorii ani, pentru a se evita  stabilirea ei în zile interzise de Sfânta Biserică, aveți nai jos un link către un Calendar Creștin Ortodox pe ani:http://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/

Biserica interzice săvârșirea cununiilor în perioadele și zilele de post, pentru că bucuria, petrecerile și ospețele care au loc cu această ocazie nu se potrivesc cu atmosfera de pocăință, înfrânare și sobrietate pe care ne-o cere postul. A face nunți în aceste zile înseamnă a sfida, dacă nu chiar a batjocori rânduielile bisericești așezate în vederea desăvârșirii noastre morale. De aceea se și spune că nunțile oficiate în timpul posturilor nu durează, ca un fel de pedeapsă a lui Dumnezeu și plată pentru nesocotirea rânduielilor sfinte. Neglijarea și sfidarea lui Dumnezeu și a rânduielilor sfinte nu rămân niciodată fără răspuns.

sursa: ( Pr. Prof. Dr. Nicolae D. Nicula ”Tradiție și înnoire în slujba liturgică” Ed. Dunării de Jos, Galați, 1996)

final articol alb

Reclame