PROGRAMUL SLUJBELOR

 
Dragi credinciosi,
asa cum bine stiti cu totii, in aceasta perioada de pandemie, trebuie respectate o serie de restrictii. Deocamdata bisericile raman deschise atata timp cat se respecta normele de igiena.
Ca sa preintampinam unele neplaceri (sa ajungeti la biserica si sa nu mai fie locuri) si pentru a evita nerespectarea conceptului de igiena pe perioada pandemiei, va rugam pe cei care doriti sa participati la slujbele religioase  sa-mi trimiteti mesaj pe Whatsapp la numarul 015126226994 (Nume, adresa, telefon si numarul de persoane) si sa respectați normele stabilite de Gesundheitsamt (dezinfectarea mainilor, purtarea mastii, distanta de 1,5m).
Dupa completarea listei, cei ramasi or sa fie trecuti pentru urmatoarea dumica.
Va multumim pentru intelegere.

 OCTOMBRIE

1 Octombrie Vineri ora 18 Taina Sfantului Maslu apoi Taina Spovedaniei

3 Octombrie Duminica Hramul Parohiei
09.30 – Acatistul Sfantului Teodosie de la Brazi
10.00 –  Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhiereasca, avandu-l in  mijlocul nostru pe Inaltpreasfintitul Parinte Serafim savarsind hirotonia intru diacon a teologului Nicolae Claudiu Tarlea

Frumos si onorant ar fi ca cei care reusesc sa participe la Sfanta Liturghie din 3 octombrie sa se imbrace in straie populare, ca sa marcam asa cum se cuvine o zi asa de importanta din viata parohiei noastre.

10 Octombrie Duminica
09.30 – Acatist
10.00 –  Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie

17 Octombrie Duminica
09.30 – Acatist
10.00 –  Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie

24 Octombrie
09.30 – Acatist
10.00 –  Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie

31 Octombrie Duminica
08.30 – Acatist
09.00 –  Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie

Cu binecuvantare,

preot Bogdan Ilie,

diacon Cezar Dascalu                

  Pace celor ce vin, bucurie celor ce rămân, binecuvântare celor ce pleacă!                

Reguli generale pentru reluarea slujbelor in Parohia ,,Sf. Teodosie de la Brazi„- Osnabrück începând cu 17 mai 2020:

Hristos a înviat!
Dragi credincioși,
vă anunţ cu bucurie că începând cu data de 17 mai, după noile reglementări din Landul Niedersachsen, se permite participarea unui anumit număr de credincioși la slujbele din biserici. În cazul bisercii noastre St. Wiho din Osnabruck, pot participa 40 persoane. Atenție: Participarea se poate face numai pe bază de programare!
Reguli de participare la Sfânta Liturghie:
1. Cei care doresc să participe la slujbe, sunt rugați să-mi trimită (săptămânal) un mesaj privat, până cel târziu vineri. Mesajul cu numele întreg al participanților și data când doriți să veniți, îl puteți trimite pe Telefon sau WhatsApp (015126226994) cu mențiunea: Participare la slujbă. După depăşirea numărului de 40, persoanele vor fi repartizate pentru duminica următoare. Vă voi răspunde în privat. Vă rog să nu trimiteți mesaj pe mail sau Facebook.
2. Slujbele publice pot fi făcute cu participarea unui număr maxim determinat de marcajele din biserică. Numărul de persoane care pot participa în condiții de siguranță la slujbe este momentan de maxim 40. Accesul de la ora 9.00 doar pentru persoanele implicate în organizare. Sfânta Liturghie începe la ora 10.00.
3. La intrarea în biserică se poartă mască (adusă de acasă), se dezinfectează mâinile şi vă ştergeţi picioarele de covorasul care contine clor.
4. La intrare vi se cer datele personale, nume și prenume, adresă, număr de telefon. Datele personale trebuiesc păstrate de parohie 21 zile pentru a putea fi puse la dispoziția autorităților. Recomandăm să veniți cu un bilețel completat cu datele personale.
​5. Persoanele bolnave (care sunt răcite, tușesc, etc.) sunt rugate să rămână acasă.
6. În interiorul bisericii, în curtea bisericii și atunci când mergeți să aprindeți lumânări, vă rugăm să păstrați distanța de 2.00 metri. Mișcarea în biserică se limitează la strictul necesar având în vedere păstrarea permanentă a distanței.. Se interzice formarea de grupuri la intrarea și la ieșirea din biserică.
7. Se evita salutul prin datul mâinii, îmbrățișările, etc. Se reduce la strictul necesar vorbitul în biserică.
8. Pangarul funcționează normal. La pangar va fi o persoană care poartă mască şi mănuşi. Pomelnicele şi lumânările nu pot fi aduse personal la altar( ele sunt aduse de persoana de la pangar). Cei care vor să dea pomelnic, recomandăm să vină cu el scris de acasă.
9.Nu sunt permise aducerea prinoaselor/parastaselor/darurilor pentru copii.​ Cei care doresc să-i pomenească pe cei adormiţi pot să aducă la biserică un pomelnic.
10. Familiile stau împreună într-un loc (pe o bancă) la distanță de 1,5 – 2 m de următoarea persoană sau familie. ​
11. Cântatul în biserică, chiar și în condițiile purtării unei măști, poate conduce la răspândirea virusului, de aceea vă rugăm să ascultați slujba și să participați la ea prin rugăciune atentă. În strană va fi o singură persoană care va asigura răspunsurile liturgice. Preotul și cântărețul nu vor purta mască, dar se vor afla la o distanță mai mare față de ceilalți participanți la slujbă.​
12. Pentru credincioşii care vor să ajute parohia prin donații se va asigura o cutie de donaţii.
13. Cinstirea icoanelor se face în această perioadă prin închinare și plecăciune, nu prin sărutare.
14. Anafură se va găsi pe o masă în punguțe individuale.
15. După fiecare slujbă se vor dezinfecta băncile, mânerele și clanțele de la uși, toaleta, etc.
16. Din păcate, după atingerea numărului maxim de participanți, nu se va mai putea intra in biserica. Cei care doresc sa se inchine si sa vorbeasca cu preotul sunt rugati sa astepte până la terminarea slujbei(aprox. 11.30).
17. De la 11.35 până la 12.30 vă voi sta la dispozitie pentru întrebări şi rugăciuni private.​

Țin să precizez că regulile sunt impuse de landul Niedersachsen și noi le respectăm pentru a nu intra în conflict cu autoritățile și a ne putea desfășura slujbele. Ele nu înseamnă vreo schimbare în teologia Bisericii Ortodoxe sau vreo abdicare de la rânduiala ei liturgică. Personal consider că aceste restricții ne obligă să ieșim din ritualism uneori lipsit de fond și să interiorizăm mai mult credința, să găsim forme adecvate de a o exprima în aceste condiții. Și, nu în ultimul rând, ne obligă să vedem prezența noastră la slujbele Bisericii ca pe o șansă pentru care trebuie să luptăm și pe care să nu o ratăm prin „grija cea lumească”.
Vă rugăm să distribuiţi !
Cu dragoste în Hristos Domnul și întru bucuria revederii,
pr. Bogdan si diaconul Cezar

Dacă aveți nevoie de preot sau de diacon pentru orice fel de probleme, să îndrăzniţi să ne sunaţi.

Cu binecuvântare,
preot Bogdan Ilie
Tel: 015126226994                                                                                                                                diacon Cezar Dascălu                                                                                           Tel:0040732060748

Pace celor ce vin, bucurie celor ce rămân, binecuvântare celor ce pleacă!

Cu binecuvântare,

preot Bogdan Ionel Ilie

final-articol-alb

Îndemn legat de Taina Spovedaniei

Pentru cei care doresc să se spovedească și nu s-au spovedit de mult timp, vă rog să accesati sectiunea Sfânta Taină a Spovedaniei, si veți găsi Îndreptar de spovedanie care să va fie reper, de aducere aminte a păcatelor pe care fiecare dintre noi poate le-am făcut.  Incercați să va faceți o listă cu ceea ce credeți că ați greșit ca sa nu omiteţi din neatenţie anumite păcate.
Dumnezeu să ne întărească să ne putem spovedi din inimă și cu părere de rău de păcatele noastre!

final-articol-alb.png